Duiken is een sport waarbij de veiligheid heel belangrijk is. Het gaat dan om alle vormen van veiligheid. Denk daarbij niet alleen aan je uitrusting en vaardigheden, maar natuurlijk ook je mentale en lichamelijke veiligheid.
De laatste jaren wordt er via de media steeds meer aandacht besteed aan geweld in de sport. Pesten, agressie, discriminatie en seksuele intimidatie bij sportverenigingen kunnen een grote impact hebben. In dergelijke situaties is het belangrijk te weten dat je terecht kunt bij een vertrouwenscontactpersoon voor hulp en ondersteuning. Mocht je tegen zaken aanlopen waardoor jij je niet prettig voelt bij de Kleiduikers, dan kun je bij mij terecht. Bijvoorbeeld als je gepest wordt, je buitengesloten voelt of als je je niet veilig voelt in de kleedkamer of rondom het zwembad of op de duikstek. Misschien wil je alleen je verhaal kwijt, maar als je wilt kan ik ook kijken hoe ik je kan ondersteunen bij het nemen van de juiste stappen.
Als vertrouwenscontactpersoon ben ik, Karin te Brake, er voor alle sporters, ouders van sporters, trainers, leiders, vrijwilligers en bestuur. Kortom iedereen die zich betrokken voelt bij de vereniging van jong tot oud.
Waarom een vertrouwenscontactpersoon?
Binnen de duikvereniging willen wij de zaken zo goed mogelijk op orde hebben en houden. De zorg voor een veilige omgeving en een gezond sportklimaat is daarin essentieel.
Vanuit NOC/NSF is er een stappenplan ontwikkeld om sportverenigingen te ondersteunen in het creëren van een sociaal veilige sportomgeving. Het aanstellen van een vertrouwenscontactpersoon is hier een onderdeel van
Wat is een vertrouwenscontactpersoon?
Een vertrouwenscontactpersoon (VCP) is het eerste aanspreekpunt voor iedereen die te maken heeft met (seksuele)intimidatie of ander ongewenst gedrag en hier met iemand over wil praten. En onder ongewenst gedrag verstaan we: bedreiging, (online)pesten, mishandeling, belediging, discriminatie. Maar ook kunnen we het hebben over doping, matchfixing, eetstoornissen, e.d.
De VCP is voor iedereen beschikbaar die opmerkingen of vragen heeft over (seksuele) intimidatie of die over een concreet incident een gesprek wil met de vereniging. De VCP is er voor sporters, ouders van sporters, kaderleden, vrijwilligers, bestuur, etc.
Wat zijn de taken van een VCP? De VCP wordt geacht te handelen volgens een bepaald protocol. De taken van een VCP zijn:
Wat zijn de contactmogelijkheden?
Spreek mij gerust aan, ik ben vaak aanwezig op het zwembad, tijdens de trainingen en aan de waterkant.
Je kunt mij ook mailen op karin@kleiduikers.nl. Wil je dat ik je bel, zet dan je telefoonnummer in de mail, dan probeer ik zo snel mogelijk contact met je te zoeken.
Mocht je graag direct met de officiële instantie willen schakelen, dan kan je de NOC*NSF bereiken op 0900-202 55 90, de afdeling Meldpunt Sport. Hiernaast kan naar WhatsApp op nummer 06-53646928 een tekstbericht verzonden worden, welke op openingstijden Vertrouwenspunt Sport beantwoord zal worden.
Graag wil ik meteen even van de gelegenheid gebruik maken om mij voor te stellen.
Mijn naam is Karin te Brake, ik ben 61 jaar en woon al een heel aantal jaren in Zetten. Ik duik sinds 2020, tenminste, toen deed ik mijn eerste pogingen en was ik gelijk weg van het struinen onder water. Wat een prachtige wereld ging er voor mij open. Boven water kun je je dit niet voorstellen. Door mijn leeftijd heb ik er wat langer over gedaan om mijn Open Water / 1ste ster te halen, maar dat mocht de pret niet drukken.
Ik heb een opleiding tot verpleegkundige gevolgd, maar de laatste jaren werk ik als clientadviseur bij een zorgaanbieder in de regio.
Wat heel erg van belang is voor mij, dat iedereen zich veilig en gewaardeerd voelt! Of dat nu aan de waterkant is of onder water. Ik hoop dat jullie mij niet of weinig nodig zullen hebben als vertrouwenscontactpersoon, maar aarzel echter niet om contact met mij op te nemen als je een vraag, probleem of klacht hebt.
Mocht je vragen hebben, of wil je een luisterend oor? Spreek mij gerust aan of neem gerust contact met mij op of via mail naar karin@kleiduikers.nl