Trainingen Volwassen

Snorkel- en conditietraining
Een uur vol plezier onder begeleiding van onze beste snorkelaars. Wij houden rekening met beginners die nog niet alle technieken beheersen of waarvan de conditie op een lager niveau ligt. Je krijgt speciale aandacht, zodat ook jij je snel thuis zult voelen in de groep. De training kan je meedoen op je eigen tempo en lukt het even niet om iets mee te doen is dat geen probleem.

Benodigdheden: snorkel, masker en (binnen)vinnen
Dag: maandag
Tijd: 21.00 t/m 22.00 uur
Leeftijd: vanaf 14 jaar

Duik- en/of snorkeltraining
Op woensdagavond wordt er afwisselend duik of snorkeltraining gegeven. Tijdens de reguliere trainingen worden verschillende punten herhaald of kun je nieuwe technieken leren van de verschillende opleidingen en specialisaties. Denk hierbij aan redden, nettentraining, ijsduiken, lijnsignalen, reanimatie, conditie, uitrustingsbeheersing, freediving etc. Door de ongedwongen sfeer kun je zo veel leren als jij wilt.

Benodigdheden: eigen duik- en/of snorkeluitrusting
Dag: woensdag (van oktober tot mei wordt er getraind in het zwembad, van mei tot oktober wordt er gedoken in het buitenwater)
Tijd: 19.00 t/m 20.00 uur
Leeftijd: vanaf 14 jaar

Duikopleidingen en specialisaties
Wij bieden het uitgebreide opleidings- en specialisatieprogramma aan van de NOB. Op de woensdagavond worden de theorie- en praktijklessen van de opleidingen verzorgd in zwembad De Leygraaf te Zetten. De opleidingen variëren van de 1* Duikopleiding tot diverse specialisaties voor gevorderden.


Duiken

Onder water
De grootste drijfveer voor mensen om te gaan duiken is ontspanning en interesse voor het onderwaterleven. Duiken maakt het mogelijk om het kleurrijke en fascinerende leven onder water van dichtbij te bekijken. Net als boven water varieert het landschap onder water. Zowel voor de ontspanners als de echte avonturiers is er veel te beleven.

Wat is duiken?
Duiken is een onderwatersport waarbij je met behulp van de juiste uitrusting en perslucht langdurig onder water verblijft. Dit doe je altijd samen met je 'buddy', de tweede duiker. Het is niet moeilijk om het te leren, zowel op het gebied van praktijk als theorie. Het is wel belangrijk dat je de basis van het duiken goed beheerst, zodat jij en je buddy verantwoord en veilig kunnen genieten. Kijk hier voor meer informatie over de 1* Duikopleiding en eventuele vervolgopleidingen.

Veiligheid – Medische keuring
Duiken kan iedereen leren, maar er moet rekening worden gehouden met de beperkingen van het water. Het water belemmerd namelijk een aantal zintuigen van de mens en de druk van het water heeft invloed op het lichaam. Iedereen kan dus duiken, mits je gezondheid het toelaat. De Kleiduikers en de NOB hechten veel waarde aan de veiligheid voor jezelf en je buddy. Ieder lid moet bij deelname aan onderwatersportactiviteiten beschikken over een bewijs van medische goedkeuring voor de onderwatersport. Meer informatie over medische keuringen kun je vinden op de website van de NOB.

Duiken in Nederland
Nederland heeft veel mooie en gevarieerde duiklocaties. Je kunt in de buurt van Zetten bijvoorbeeld terecht bij De Beldert in Zoelen, De Groene Heuvels in Beuningen of Het Gat van Hage in Slijk-Ewijk. Wil je wat zoutwater erbij? In Zeeland kun je veel duiklocaties vinden waarbij er speciaal aangelegde steigers liggen. Wrakduiken, stroomduiken, ijsduiken of een duik langs een koraalmuur, het is allemaal mogelijk in Nederland. De onderwaterwereld lijkt misschien wat donker vergeleken met de buitenlandse wateren, maar toch valt er nog heel wat te ontdekken. Neem ook eens een kijkje op onze fotopagina voor een impressie.

Voor wie?

  • Vanaf 14 jaar of ouder
  • Medisch goedgekeurd

Benodigdheden
Beginners kunnen een duikuitrusting huren of eventueel lenen. Weet je zeker dat duiken echt iets voor jou is, dan is de aanschaf van een eigen duikuitrusting gewenst:

  • Masker
  • Snorkel
  • Vinnen (buiten en binnen)
  • Lood
  • Pak (incl. handschoenen en schoenen)
  • Trimvest
  • Duikfles
  • Ademautomaat en buddyautomaat
  • Console met manometer (voor het luchtverbruik), dieptemeter en een kompas of in combinatie met een duikcomputer/horloge.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor een duikuitrusting. Het is belangrijk dat je een passende en betrouwbare uitrusting vindt. Laat je dan ook altijd goed informeren door ervaren duikers of de medewerker in de winkel.